Az Iridium távközlési rendszer

Az Iridium távközlési rendszerA különböző műholdas rendszerek az élet számtalan területén mindennapjaink részévé váltak. Legtöbben valószínűleg a műholdas tévéknél találkoztak először a műholdas távközléssel, de manapság talán az okostelefonok GPS funkciója az, amit legtöbben használnak a technológiánál. A telefonoknál a telefonáláshoz használt Iridium rendszer is így működik.

A műholdas telefon használata annyira nem elterjedt, mivel a hagyományos mobilszolgáltatók a legtöbb helyen biztosítanak lefedettséget. Országos szinten nincs nagyon szükség műholdas telefonra, globálisan azonban népszerű szolgáltatásról van szó.

Az Iridium a világ legnagyobb műholdas telefon hálózata, globálisan teljes lefedettséget biztosít a Föld minden részén, a sivatagok és a tengerek közepén is. Ezt úgy éri el az Iridium, hogy egy 66 műholdból álló rendszerről van szó, melyek folyamatos összeköttetésben vannak egymással. A meghibásodástól sem kell tartani, ugyanis 9 tartalék műhold is rendelkezésre áll probléma esetén a hibás műhold helyettesítésére.

A műholdas telefonok természetesen nem tudják elérni a rádiófrekvenciás telefonok által biztosított adatátviteli sebességet, azonban nem is ez a feladatuk, hanem az, hogy minél nagyobb lefedettséget biztosítsanak elfogadható sebesség mellett. Az Iridium ezt el tudja érni, köszönhetően teljes lefedettségének.