A cégkivonat lehetséges formátumai

A cégkivonat lehetséges formátumaiCégkivonatot több különböző formátumban igényelhetünk. Beszerzés előtt érdemes tisztában lenni ezekkel a formátumokkal, hogy el tudjuk dönteni, melyikre is van szükségünk.

Legtöbbször az általános elektronikus formátumú dokumentumra lesz szükségünk, ami a hiteles cégkivonatot jelenti. Erre akkor van szükség, amikor nem előírás a cégkivonat papír alapon történő benyújtása, hanem az elektronikus formátumot is elfogadják. A hiteles cégkivonat beszerzése nagyon egyszerűen történik, pár perc alatt meg tudjuk vásárolni.

Szintén elektronikus formátumú, de es3 fájltípusú dokumentum az e-hiteles cégkivonat. Az es3 fájltípusú cégkivonat digitális aláírással rendelkezik, emiatt megnyitása már nem olyan egyszerű, mint egy hiteles cégkivonaté, külön programra van hozzá szükség. Szerencsére ez a program ingyenesen letölthető, de a speciális fájltípus miatt csak akkor igényeljünk ilyet, ha biztosan elfogadja a másik fél.

Nem csak elektronikus, hanem papír alapú cégkivonat is létezik, ez pedig a közhiteles cégkivonat. A közhiteles cégkivonat mindenképpen papír alapú, ez jelenti a maximális hitelesítést, ha tehát nem tudjuk, hogy melyik hitelesítési szint az elegendő, akkor közhiteles cégkivonattal biztosra lehet menni. Az igénylést tekintve nincs különbség a papír alapú és az elektronikus cégkivonat között, mindkettőt ugyanúgy lehet online igényelni, a papír alapú dokumentumot viszont egy futárszolgálat vagy a posta fogja kiszállítani.