A cégkivonat változatok közötti különbségek

A cégkivonat változatok közötti különbségekA céges életben gyakran szükség van cégkivonatra. Cégkivonatból azonban több különböző változat közül kell választani, lássuk, hogyan tudod ezt megtenni.

Az első változat az ingyenes cégkivonat. Sokan meghallják, hogy van ingyenes változat belőle, és egyből úgy gondolják, hogy nincs értelme fizetni cégkivonatért. Ez azonban nincs így. Az ingyenes cégkivonat nem feltétlenül a legfrissebb adatokat fogja tartalmazni, hivatalos ügyintézés során pedig nem fogják elfogadni. Maximum akkor érdemes ezt választani, ha információra van szükséged, nem felhasználni akarod a cégkivonatot.

A következő változat a hiteles cégkivonat, erre lesz valószínűleg a legtöbbször szükséged. A hiteles cégkivonat elektronikus dokumentum, 30 napig érvényes, és számos ügyintézés során elfogadják. Információ szerzésre is kiváló, ez a legolcsóbb olyan cégkivonat, amelyben biztosan az aktuális adatok szerepelnek.

Hivatalos ügyekhez, banki ügyintézéshez közhiteles cégkivonatra lesz szükséged. Ez a legmagasabb hitelesítési szintet jelenti, ennek köszönhetően Magyarországon mindenhol el fogják fogadni. Hátránya, hogy papír alapú dokumentumról van szó, tehát pár napot várni kell, amíg megérkezik az igényelt közhiteles cégkivonat.

Kevésbé ismert cégkivonat változatok az e-hiteles és az Apostille cégkivonat. Az e-hiteles cégkivonat olyan elektronikus formátumot jelent, amely elektronikus aláírással van hitelesítve, emiatt külön (ingyenes) programra van szükség a megnyitáshoz. Az Apostille cégkivonat a közhiteles dokumentumhoz képest is rendelkezik egy plusz felülhitelesítéssel, külföldi felhasználáshoz kell ilyet igényelni.